Stadgar

Stadgar för Malmö Morgonbadarklubb

§ 1.  Namn och ändamål

Föreningens namn är sedan dess bildande, 18 maj 1957, Malmö    Morgonbadarklubb och dess säte är i Malmö. Föreningens organisationsnummer är 846502-8671.
Föreningens huvudsyfte är att främja medlemmars hälsa, välbefinnande och sociala samvaro. I lämplig inomhusmiljö ges medlemmen möjlighet att idka motionssimning, utöva ”enklare” tävlingsverksamhet och njuta av bastubad.
Traditionsenligt har tidpunkt och lokal sedan starten varit lördagar på nuvarande Simhallsbadet med bassängtid mellan 07.00 och 08.00.

§ 2. Medlemsskap och rösträtt

Medlemsskap kan efter anmälan till föreningen vinnas av alla som så önskar. Medlem ska följa föreningens stadgar och föreskrifter. När medlemsavgiften är erlagd är personen medlem och förs in i medlemsförteckningen. Styrelsen har rätt att utse person till hedersmedlem. Styrelsen ska godkänna alla medlemsskap. Varje medlem äger en röst. Rösträtten är personlig och får ej utövas genom ombud.

§ 3.  Medlemsavgift
Medlemsavgiften fastställs årligen av det ordinarie årsmötet. Avgiften erläggs terminssvis genom insättning på konto, bestämt av föreningen.

§ 4.  Beslutande organ

Föreningens högsta beslutande organ är årsmötet.

§ 5.  Verksamhetsår

Verksamhetsår och räkenskapsår är kalenderår.

§ 6.  Styrelsen

Föreningens angelägenheter handhas av en styrelse, kallad Höga Rådet.
Höga Rådet består av minst tre och högst fem ledamöter och konstituerar inom sig; ordförande, sekreterare och kassör. Styrelsen är beslutmässig då, efter kallelse till samtliga ledamöter, högst en av dessa är frånvarande. Vid lika röstetal gäller den mening som biträds av ordföranden.

§ 7. Föreningsteckning

Ordförande och kassör äger rätt att var för sig teckna föreningen.

§ 8. Årsmöte

Årsmötet ska äga rum före mars månads utgång. Kallelse samt verksamhetsberättelse i form av sedvanliga mötesprotokoll samt förvaltningsberättelse ska vara tillgängliga två veckor före mötet. Varje medlem kan lämna in förslag/motioner till årsmötet. Dessa ska vara styrelsen tillhanda senast en vecka innan datum för årsmötet. Rösträtt har den som är medlem i föreningen och har betalt avgiften för den termin som årsmötet sker.
Alla beslut fattas med enkel majoritet med undantag av frågor, som rör föreningens upplösning eller ändring av stadgarna. Se § 9
Vid lika röstetal gäller den mening som mötets ordförande biträder, utom vid val av ledamot, då lottning görs.
Årsmötet är beslutsmässigt med det antal röstberättigade medlemmar, som infinner sig till mötet.
Medlem som har betalt medlemsavgiften senast 30 dagar före mötet och under mötesåret fyller lägst 18 år har rösträtt på möte.
Valbar till styrelsen och valberedningen är röstberättigad medlem av föreningen. Anställd i föreningen får dock inte väljas till ledamot av styrelsen, valberedningen eller till revisor i föreningen.

Ärenden vid årsmötet

  1. Val av ordförande för mötet.
  2. Val av sekreterare för mötet.
  3. Fråga om mötet är i stadgeenlig ordning utlyst.
  4. Val av justerare att jämte ordföranden justera protokollet.
  5. Behandling av Höga Rådets verksamhets- och förvaltningsberättelse.
  6. Revisorns berättelse.
  7. Fråga om ansvarsfrihet för Höga Rådets förvaltning.
  8. Val av ordförande för ett år.
  9. Val av ordinarie ledamöter för två år. (Styrelsens övriga ledamöter avgår växelvis).
  10. Val av revisor för ett år.
  11. Tillsättande av valberedning, bestående av två ledamöter varav en sammankallande.
  12. Budget kommande verksamhetsår.
  13. Bestämmande av medlemsavgiften för kommande verksamhetsår.
  14. Övriga ärenden.

Styrelsen kan kalla medlemmarna till extra årsmöte. Styrelsen är skyldig att kalla till extra årsmöte när en revisor eller minst 10 % av föreningens röstberättigade medlemmar begär det. Sådan framställning skall göras skriftligen och innehålla skälen för begäran.
När styrelsen mottagit en begäran om extra årsmöte skall den inom 14 dagar utlysa sådant möte att hållas inom två månader från erhållen begäran. Kallelse med förslag till föredragningslista för extra årsmöte skall tillställas medlemmarna senast sju dagar före mötet på det sätt styrelsen bestämt. Vidare skall kallelsen med förslag till föredragningslista publiceras på föreningens hemsida, anslås i föreningens lokal eller på annan lämplig plats. Underlåter styrelsen att utlysa eller kalla till extra årsmöte får de som gjort framställningen vidta åtgärder enligt föregående stycke. Vid extra årsmöte får endast det som föranlett mötet upptas till behandling. Om rösträtt på extra årsmöte och om beslutsmässighet vid sådant möte gäller vad som sägs i 8 §.

§ 9. Stadgeändring och upplösning av föreningen

Beslut om ändring av föreningens stadgar eller om upplösning av föreningen är giltigt, endast om beslut fattas vid två på varandra följande föreningsmöten, varav minst ett årsmöte och att det föreningsmöte som sist hållits, beslutats av minst två tredjedelar av de närvarande röstberättigade.
Uppstår tvekan om tolkningen av stadgar, eller om fall förekommer som inte är förutsedda i, hänskjuts frågan till nästkommande årsmöte. I brådskande fall får frågan avgöras av styrelsen.
Om upplösning beslutas, skall eventuella tillgångar tillföras verksamhet som årsmötet beslutar om och föreningens handlingar m.m. skall arkiveras på Malmö Stadsarkiv.

Stadgarna godkända vid årsmötet 20150321. § 1, § 2, § 8 och § 9 reviderade vid föreningsmöte 20190928 och antagna vid årsmötet 20200307.